Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Αχαριστία


Να μαστε λοιπόν, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ανανεωμένοι και με καλύτερη διάθεση αλλά πάντα με νεύρα για κάτι.  Κι όμως, πιστέψτε το, σήμερα δεν θα σας μιλήσω για γκόμενους. Σήμερα έχω νεύρα με τα παιδιά του σχολείου μου. Ας το πάρουμε απ την αρχή όμως.

Πηγαίνω σε ένα από τα καλύτερα πειραματικά της Αθήνας. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τι-σκατά-είναι-αυτό-το-πειραματικό, το πειραματικό (με λίγα λόγια) είναι ένα σχολείο στο οποίο πολλοί νόμοι που αποφασίζονται για την παιδεία (π.χ. καινούρια βιβλία) δοκιμάζονται πρώτα εκεί (ναι ναι, πείτε τη μαλακία σας, πειραματόζωα) και παίρνει καθηγητές με μεταπτυχιακά κλπ κλπ αλλά κατά κύριο λόγο ο τίτλος είναι διακοσμητικός. Παράλληλα, στα πειραματικά συνήθως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τα παιδιά να ασχοληθούν με προγράμματα, πέρα από τις 7 ώρες μαθήματος.

Λέω, λοιπόν, ότι τα παιδιά στο σχολείο μου (το 97% δηλαδή) ήτανε και σε πειραματικό γυμνάσιο, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν ζήσει στο πετσί τους τι ακριβώς θα πει ελληνικό δημόσιο μπουρδέλο σχολείο. (Εγώ βέβαια, γυμνάσιο πήγαινα στο κωλοχανείο της γειτονιάς μου)

Κάθομαι, λοιπόν, που λέτε, μαζί με συμμαθητές μου και μιλάμε και συνεχώς τους ακούω να λένε πράγματα σαν ‘’πω σιγά τη μαλακία το σχολείο μας’’ ή ‘’μπουρδέλο είναι μωρέ’’ ή ‘’απ’ τα χειρότερα σχολεία’’. ΝΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ, ΑΝ ΕΧΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ. Είχες και στο χωριό σου 3 αίθουσες υπολογιστών, 2 πολυμέσων, ξεχωριστό εργαστήρι για φυσική-χημεία-βιολογία, ΕΚΦΕ, κλειστό γυμναστήριο, ΓΡΑΣΕΠ, βιβλιοθήκη και αίθουσα σχεδίου? Είχες? Γιατί σε πληροφορώ ΚΑΝΕΝΑ ‘’ΝΟΡΜΑΛ’’ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Αν μου έλεγες πριν 3 χρόνια, τότε στα ηρωικά χρόνια του γυμνασίου, ότι δημόσιο σχολείο θα είχε αυτές τις πολυτέλειες θα γελούσα με την ψυχή μου. Ξέρεις γιατί?
Γιατί το δικό μου σχολείο, όπως και όλα τα υπόλοιπα, είχε μια αίθουσα υπολογιστών, μια αίθουσα φυσικοχημειοβιολογίας με ελάχιστα υλικά κλπ και το χειμώνα ξεπαγιάζαμε στο προαύλιο την ώρα της γυμναστικής. Γιατί το μόνο πρόγραμμα που έκανα εγώ ήταν η αγωγή υγείας και στο πειραματικό το πρόβλημά μου είναι που ο αριθμός των προγραμμάτων είναι τόσο μεγάλος και δεν προλαβαίνω να κάνω όσα θέλω γιατί οι ώρες συμπίπτουν. Γιατί εγώ 3η γυμνασίου πήγα εκδρομή ολοήμερη στο μεγάλο πεύκο και το γυμνάσιο του πειραματικού πήγε Ιταλία, ενώ εγώ χάρις το πειραματικό πήγα Φινλανδία, Ισπανία, Σύρο και Κρήτη (+κάποιες ολοήμερες εκδρομές σε Πάρνηθα κλπ). Σε δύο χρονιές.

Γιατί στο πειραματικό έχω την ευκαιρία να ασχοληθώ με το θέατρο( θεατρική ομάδα). Να γνωρίσω συγγραφείς από κοντά και να συζητήσω μαζί τους (Συνομιλώντας με λογοτέχνες), να συνδυάσω τη λογοτεχνία με τα θετικά μαθήματα( Μαθηματικά και λογοτεχνία), να αναλύσω τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών (Σύγκριση εκπαιδευτικών συστημάτων), να ασχοληθώ με το περιβάλλον (Περιβαλλοντική), να μάθω πως και να συμμετάσχω στη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας (πρόγραμμα κινηματογράφου). Αυτά ήταν τα πρώτα προγράμματα(ναι, έχει κι άλλα!) που μου ήρθαν στο μυαλό και ‘’τρέχουν’’ στο πειραματικό. U mad?

Οκ, προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα τέλειο σχολείο. Και προβλήματα υπάρχουν και μέτριοι καθηγητές (ε όσα μεταπτυχιακά και να κάνεις, άμα δεν τοχεις..) και και και. Αλλά σκέψου πόσα περισσότερα έχεις σε σχέση με τα πιο πολλά παιδιά της χώρας. Και εν τέλη, το θεωρώ τεράστια αχαριστία το λιγότερο.

Μην ξανακούσω λοιπόν τίποτα σε φάση πειραματικό σάκς γιατί θα σας στείλω σούμπιτους στο 14ο Αθηνών να δείτε τη γλύκα!

11 σχόλια:

  1. Wow δεν ήξερα ότι είχε τέτοια προγράμματα! Τι άλλα έχει; Είναι πολύ ενδιαφέροντα!
    Πράγματι κάποιοι δεν τα εκτιμάνε.
    Και όσο για το 14 άστο. :Ρ Εκεί είμαι εγώ και τώρα με την συγχώνευση στο 33 είναι ας τα να πάνε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φετος ηρθε και το comenius και ενα που εχει να κανει με τον αρχαιο πολιτισμο. αλλα δεν μουρχονται.
    χαχα κι εγω παλια στο 14 ημουν και ξερω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πως και δεν μιλάς για γκόμενους πάλι; Προσωπική ερώτηση αλλά δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω απο την στιγμή που το ανέφερες με τέτειο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διότι μετά από πολύ καιρό δεν έχω να παραπονεθώ για τίποτα, οσον αφορά στα γκομενικά. ε, καιρός ήτανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A ριζική αλαγή, αν κατάλαβα, όπως και να έχει εύχομαι να μένεις μάκρια από μπελάδες είτε τους γυρεύεις είτε όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σχολείο επίσης συμμετείχε σε προγράμματα MUN (Model United Nations). Το θέμα είναι όμως Συβίλ ότι πάντα ισχύει για κάποιους ανθρώπους ένα περίφημο βρετανικό ρητό που λέει "The grass is always greener on the neighbour's side of the fence". Όταν λοιπόν τίποτα δεν μας ικανοποιεί απαξιώνουμε ότι έχουμε με αποτέλεσμα να το χάνουμε. Μόνο όταν το 2ο καταντήσει να κάνει μαθήματα σε ετοιμόρροπα κτήρια θα εκτιμήσουν τις σημερινές εγκαταστάσεις...αλλά δεν πειράζει γιατί τότε τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς θα κάνει και το 2ο, όπως όλα τα "καλά" σχολεία, τετράωρα αντί για κακά, εξαντλητικά επτάωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ama to peiramatiko einai malakia tote peraste mia volta apo t diko mou t lukeio..to mono p kaneis ekei mesa einai na ksodeueis 7 wres apo tn zwi s tzampa..k dn mporeis n kns oute 9eatro oute TPT!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @θαναση, το γνωριζω.. αλλα δεν ειναι κριμα?

    @ανωνυμε, πες τα χρυσοστομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. eilikrina apo tn stigmi p patisa t podi m ekei mesa exasa ka9e elpida to mono p ekana htn na ksipnaw t prwi na pigenw sxoleio k oute diavasma oute tpt k ta plirwnw fetos p eimai triti k pote kaneis dn mas edwse t dikaiwma na asxoli9oume me auto p pragmatika mas aresei kati ektos ma9imatwn..k ena 9eatriko p 9elame na anevasoume dn mas afisan logw "eksodwn" k kala...se tetoia fasi zoume ka9imerina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή